Stukadoors zijn vakmensen die stucwerk aanbrengen op plafonds en muren van gebouwen. Het stucwerk wordt op de muren en plafonds aangebracht om deze aantrekkelijk of egaal te maken. De minder mooie stenen of beton kunnen door middel van stuc worden afgedekt. Het stucwerk kan dienen ter verfraaiing van het interieur. Daarnaast dient het ter bescherming van het materiaal dat onder het stucwerk aanwezig is.

Wat doet de stukadoor?

Een stukadoor maakt tijdens de werkzaamheden gebruik van verschillende gereedschappen. Op het raapbord wordt specie geplaatst. Dit wordt gedaan door middel van de zogenoemde stukadoorstroffel. Wanneer de gipsspecie of pleistergips op het raapbord is geplaatst kan de stukadoor de gipsspecie of pleisterspecie op de muren aanbrengen. Door middel van een glad houten bord of een rubber schuurbord wordt de muur strak gestreken. De rubberen structuur van het rubberen schuurbord kan voor een bepaald effect zorgen in de laag die wordt aangebracht.
Tegenwoordig kan er ook machinaal stuc worden aangebracht. Dit wordt veel gedaan in nieuwbouw woningen. Met name in de oudere woningen en horecaprojecten wordt er nog handmatig gewerkt.

De technieken

Een aantal verschillende technieken die een stukadoor kan toepassen zijn:

  • Vlak pleisterwerk: Techniek waarbij de stukadoor een vlakke pleisterlaag aanbrengt op muren of op plafond om zo beschadigingen te herstellen of muren/plafonds af te werken.
  • Vrij stucwerk: Alleen voor een echte specialist. De stukadoor maakt uit vrije hand een decoratie van de aangebrachte laag stuc of pleister. Hij moet snel te werk gaan om dat de stuc snel opdroogt en uithardt.
  • Trek- en draaiwerk: Met behulp van verschillende sjablonen creëert de stukadoor versieringen. Hij duwt de sjablonen in een laag natte gips, en trekt of draait ze er vervolgens weer uit. De stukadoor moet snel en nauwgezet werken want wanneer het gips eenmaal opgedroogd is kan hij het immers niet meer veranderen.
  • Sgraffito: Wordt ook wel kraspleisterwerk genoemd. Er worden meerdere lagen in verschillende kleuren aangebracht, en in de bovenste laag wordt een decoratie gesneden. Nu komen de onderliggende lagen tevoorschijn en hierdoor ontstaat een uniek en prachtig effect.
  • Stucco lustro: De stukadoor creëert in het stukwerk een marmereffect.

Comments 0

Leave a Comment